Tekenbeten – Huisartsenpraktijk Blessing & Helmers – Moergestel
Raadhuisstraat 32b 5066 AP Moergestel Tel:013 513 1204 | Spoed keuze 1
Header afbeelding

Tekenbeten

Een teek bijt zich vast in de huid en laat de eerste dagen niet meer los. Via het slijm van teek kan de ziekte van Lyme worden overgebracht.

In Nederland is ongeveer 30% van teken besmet. Besmettingsgevaar bestaat nauwelijks als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt.

U kunt de teek verwijderen door hem vast te pakken, al dan niet met een tekentang, en licht trekkend met een draaiende beweging verwijderen.
Na een tekenbeet verschijnt er vaak een rood plekje op de huid. Dat is een normale huidirritatie door de tekenbeet. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme, zeer klein.

Wordt de rode plek groter dan 5 centimeter in diameter, ga dan naar de huisarts. Krijgt u na de tekenbeet griepachtige verschijnselen, neem dan ook contact op met de huisarts, ook als er geen huidafwijkingen zichtbaar zijn.
Met een antibioticakuur is de ziekte goed te genezen.

beeld: rode plek ziekte van Lyme.

Wat moet ik doen na een tekenbeet?

 • Verwijder de teek liefst binnen 24 uur. Dit is het allerbelangrijkste
 • Neem een pincet waarmee u de teek goed kunt vastpakken
  Er zijn ook speciale tekentangen te koop om teken
  te verwijderen, bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Lees altijd de gebruiksaanwijzing
  van het product goed door
 • Pak de teek beet en trek hem er langzaam met een draaiende beweging uit,
  Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt
  er vanzelf weer uit, net als bij een splinter
 • Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium
 • Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar u gebeten bent in uw agenda.

Hoe voorkom ik tekenbeten?

Door contact met struikgewas, bladerlagen en schaduwrijk gras te vermijden, wordt de kans op een tekenbeet kleiner. Bedek uw lichaam zoveel mogelijk. Draag als het kan dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek met de pijpen in uw sokken gestopt. Dat is geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt, maar maakt de kans wel kleiner. Wilt u goed beschermd het groen in, smeer dan uw huid in met een insectenwerend middel waarin minimaal een percentage van 30% van de stof diethyltoluamide (DEET) zit. DEET helpt teken op afstand te houden. Het middel is te koop bij drogisten en apotheken. Voor niet zwangere volwassenen mag er maximaal 50% DEET in het middel zitten, voor kinderen onder de 2 jaar en zwangere vrouwen maximaal 30%. Lees de aanwijzingen op de verpakking. Sommige mensen krijgen huidproblemen van DEET. Om huidproblemen te voorkomen kan DEET aangebracht worden op schoenen, sokken en het onderste deel van de broekspijpen. Dat voorkomt dat teken langs de benen omhoog klimmen.

Het belangrijkste advies is om nadat u in het groen bent geweest uw huid en kleding goed te controleren.

Kijk vooral op warme plekjes, zoals liezen, bilspleet en oksels, en de randen van uw ondergoed. Gebruik zo nodig een spiegel. Was kleding waarin een teek is vastgebeten en laat het wasgoed goed drogen, bijvoorbeeld in de wasdroger (minimaal 30 minuten op 60ºC). Let er ook op dat uw huisdier teken opgepikt kan hebben, die makkelijk op u of uw kind terecht kunnen komen.
(Bron: RIVM: www.rivm.nl; teken en Lyme, 29 maart 2010).