Q-koorts – Huisartsenpraktijk Blessing & Helmers – Moergestel
Raadhuisstraat 32b 5066 AP Moergestel Tel:013 513 1204 | Spoed keuze 1
Header afbeelding

Q-koorts

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron voor mensen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. Lange tijd was de oorzaak van de ziekte onbekend, daarom kreeg het de naam “Query fever”, later Q-koorts.

Verspreiding en besmetting

Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie Coxiella burnetii via de lucht in een gebied waar besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn. Aangenomen wordt dat er een verhoogde kans is op het oplopen van Q-koorts in een straal van 5 km rond een besmet bedrijf.
Ook kunt u Q-koorts oplopen door direct contact met besmette geiten en schapen. Via het eten van ongepasteuriseerde geiten- of schapenmelk, geiten- of schapenkaas kunt u ook Q-koorts krijgen. Eet daarom alleen gepasteuriseerde producten, de Q-koortsbacterie zit niet in het vlees van de dieren.

Klachten bij Q-koorts

Ruim de helft van de mensen die met de Q-koortsbacterie besmet zijn, wordt niet ziek en krijgt geen klachten.
Mensen die wel ziek worden krijgen meestal griepverschijnselen: enkele dagen aanhoudende koorts met hoofdpijn en/of een droge hoest. Spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten en moeheid.
Bij een ernstig verloop kan een longontsteking onstaan met droge hoest en pijn op de borst. Sommige mensen hebben last van buikpijn, misselijkheid en diarree, dit kan veroorzaakt worden door een leverontsteking als gevolg van de Q-koorts.
Mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans om bij besmetting met de Q-koortsbacterie ziek te worden.

Behandeling bij Q-koorts

Als Q-koorts is vastgesteld, klachten onstaan ongeveer 2 tot 6 weken na besmetting met de Q-koortsbacterie, dan wordt u meestal behandeld met een antibioticumkuur.
Het vaststellen van Q-koorts gaat door middel van bloedonderzoek.
Na Q-koorts kunt u lang last houden van vermoeidheid. Sommige mensen hebben meer dan een jaar last van deze vermoeidheid. De vermoeidheid is niet te behandelen, maar zal uiteindelijk wel verdwijnen.
Als u eenmaal Q-koorts hebt gehad, kunt u het jarenlang niet meer krijgen.
Voor meer informatie kunt u terecht op: www.q-koorts.nl
(Bron: NHG 2010 en www.rivm.nl)