griepspuiten tekort!!extra data 8/12 en 9/12 van 16.00-17.00u
Raadhuisstraat 32b 5066 AP Moergestel Tel:013 513 1204 | Spoed keuze 1
Header afbeelding

Griep

Influenza, of te wel griep ontstaat door een bekend virus, veel mensen hebben al weerstand tegen zo’n bekend virus of zijn hiertegen gevaccineerd. Mensen worden daardoor minder snel ziek en het virus verspreid zich minder snel. Het influenza virus wordt bij niet gevaccineerden gemakkelijk van de ene mens op de ander overgedragen.

Wijze van besmetting

Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel en wordt door hoesten, niezen of praten overgedragen. Ook via de handen kan het virus worden overgedragen, bijvoorbeeld als iemand de neus snuit en vervolgens de deurklink vastpakt of een ander een hand geeft. U kunt besmet raken als u het virus inademt of als het virus op het slijmvlies van uw neus, mond of ogen komt.

Verschijnselen

Binnen 3-7 dagen na besmetting kunt u griepverschijnselen krijgen. Griepklachten zijn koorts (ook koude rillingen), droge hoest, keelpijn, hoofd- en spierpijn, moeheid.
(Koorts is rectaal gemeten lichaamstemperatuur boven 38 graden Celsius!)
Het hoesten kan lang aanhouden, de andere klachten gaan meestal binnen 7 dagen vanzelf over.
Griep is besmettelijk vanaf het begin  van de ziekteverschijnselen tot 7 dagen erna of tot iemand gen klachten meer heeft. Niet iedereen die besmet raakt wordt ziek, maar kan de griep wel doorgeven.

Welke maatregelen moet u nemen om de kans op besmetting te verkleinen?

Besmetting is nooit helemaal te voorkomen, maar onderstaande maatregelen verkleinen wel de kans dat u besmet wordt, of dat u griep aan anderen overdraagt. Leer de maatregelen ook aan kinderen. Vermijd verder contact met mensen die griep hebben.

Het is meestal niet nodig de huisarts te bezoeken omdat de griepverschijnselen vanzelf over gaan. Daarnaast is het niet wenselijk om het spreekuur te bezoeken in verband met mogelijke besmetting van andere mensen in de wachtkamer. Wanneer er sprake is van ernstige verschijnselen als benauwdheid, kortademigheid, sufheid en hoge koorts is het zinvol om telefonisch contact met de huisarts op te nemen. De huisarts bepaalt of nader onderzoek en behandeling nodig is en hoe dit uitgevoerd wordt.
Routinematige toediening van antivirale middelen (Oseltamivir, de werkzame stof in Tamiflu) wordt niet noodzakelijk geacht. Behandeling is wel geindiceerd bij risicopatienten en bij patiënten met een gecompliceerd beloop van de griep.

Praktische tips bij griep:

  • Neem rust als u zich ziek voelt, vermijd lichamelijke inspanning.
  • Houd bij koorts het vocht in uw lichaam op peil door veel te drinken.
  • Voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft: kleed u behaaglijk aan.
  • Tegen verschijnselen als koorts en pijn kunt u paracetamol nemen (voor kinderen  bestaat er kinderparacetamol, geef geen kinderaspirine dit middel kan bij griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten Reye-syndroom)
  • Er bestaan antivirale middelen zoals Tamiflu (oseltamivir), dit middel verkort de ziekteduur en verminderd de hoeveelheid aan virusdeeltjes zodat iemand met griep minder besmettelijk wordt voor de naaste omgeving. De huisarts bepaalt wie er voor dit middel in aanmerking komt.
  • Haal de griepprik (dit geldt voor ouderen en mensen die behoren tot een risicogroep die normaliter al een oproep krijgen voor de jaarlijkse griepprik)
  • Neem bij griep gepaard gaand met ernstige benauwdheid, sufheid en hoge koorts contact op met de huisarts.

Kan iemand met griep naar kinderdagverblijf, school of werk?

Pas als iemand met de griep zich weer goed voelt, dus geen koorts heeft en niet meer hoest, kan hij gewoon weer naar crèche, dagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk.
(Bron: www.rivm.nl , www.grieppandemie.nl  en NHG-artsennet).